Вторият Аспарухов мост над Варненското езеро може да бъде изграден с

...
Вторият Аспарухов мост над Варненското езеро може да бъде изграден с
Коментари Харесай

Варна може да има втори Аспарухов мост с пари от еврофондовете

Вторият Аспарухов мост над Варненското езеро може да бъде построен с до 85% безплатно европейско финансиране. Това заяви за Varna24.bg  д-р инж. Дойчин Ников, ръководител на Клъстер Черноморска Икономическа Зона.

" При воля на страната, в случай че този план се съобщи за европейско финансиране до 2020 година, той може да получи това финансиране през идващия програмен интервал. Финансирането зависи от височината на моста. Това пък зависи от решението какво ще се прави в езерото и по какъв начин ще развиваме пристанищната зона, дали ще строим дълбоководен терминал и къде ще бъде той ", изясни инж. Ников.

Ето какво сподели още той наскоро за Varna24.bg

" Вторият Аспарухов мост може да е естествено продължение на новоизграждащия се бул. " Левски. Това е единствено един от плановете на Неправителствени организации " Бъдеще за Варна “, който в случай че бъде осъществен, Варна може да има първото равнище от неповторимото инфраструктурно оборудване до 2025 г. 

Освен това финансирането по никакъв метод няма да ощети бюджета на Варна или на страната, защото ще бъде обезпечено от еврофондовете, стига страната да поддържа плана.

От 2013 година ние сме изготвили разбори за всички вероятни разновидности за втори Аспарухов мост във Варна, като единият вид е на Казашко, другият вид е на Максуда. Там се оферират два варианта-на провесен и на кабелен мост.  Впоследствие концепцията бе разширена и ние предлагаме втори мост на Максуда на две равнища. Идеята е при самото планиране да се възнамерява строителството на второ равнище. Правили сме разбори на всички мостове, които са строени през последните 10 години в Европа. За образец имаме Хърватия, те получиха 85% безплатно финансиране по Кохизионните фондове. 

Това значи, че при воля на страната, в случай че този план се съобщи за европейско финансиране до 2020 година, той може да получи това финансиране през идващия програмен интервал. Финансирането зависи от височината на моста. Това пък зависи от решението какво ще се прави в езерото и по какъв начин ще развиваме пристанищната зона, дали ще строим дълбоководен терминал и къде ще бъде той. От там ще се планува опцията за достъп на корабите. 

Проведохме среща в Областна администрация по този въпрос, на която участва шефът на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов. Той съобщи, че товарното пристанище ще бъде изместено на Варна-Запад. Ако това се случи, ние би трябвало да мислим с вероятност какви кораби ще обработваме там. Към момента главният проблем е лимитираната височина на остарелия Аспарухов мост. Не могат да влязат огромните контейнеровози към езерото. Преди две години бяхме предложили вид за достъп на дълбоководни кораби до езерото, имахме подобен план за шлюз под моста. 

Изследвали сме и варианти за повдигане на моста. Този вид обаче коства 70% от построяването на един нов мост, тъй като ще се наложи покачване с 15 метра на съществуващия мост. Обсъждани са разновидности и за тунел под канала. Когато е строен моста там е имало проблем с плаващите пясъци. Не че е невероятно да се построи подобен тунел под езерото, само че това е обвързвано със обилни вложения, тъй като този тунел би трябвало да е хермитизиран. Според нашите разбори най-минималната инвестиция за към 160 млн.евро, е да се построи шлюз под моста, само че световно това не взема решение казуса на Варна. Трябва да се мисли за втори мост, който да е по-висок ", изясни инж. Ников.

На въпросът в какви периоди бихме могли да изградим втори мост, ако получим финансиране той изясни, че в случай че се има поради строителството на Дунав мост 2, както и аналогични мостове в Гърция и Испания, строителството на втория Аспарухов мост би лишило към 7-8 години. 

" Община Варна има за цел да реши казуса с директния трафик в града. В това отношение поддържам мнението на арх. Бузев, че остарелия мост не е изчерпал потенциала си. Там има и други проблеми обаче. Един от тях са зърновозите, които блокират трафика по моста, когато се струпат там. Преди две години регионалният шеф предложи да се направи успореден път край езерото, което механически да реши този проблем ", разяснява специалистът. 

Според инж. Ников в случай че се проследи устройствения проект на Варна, новият бул. " Левски “ по метода,  по който е плануван, излиза тъкмо по траекторията, която е заложена за втори мост на Максуда. Предимство тук е, че е построена цялостната инфраструктура и има връзка с града и с  автомагистрала " Черно море “.

Според инж. Ников инвестицията за втори Аспарухов мост на едно равнище би била от порядъка на към 300 млн. евро, само че в случай че височината е от порядъка на 58 метра, с цел да минават всички кораби, тогава инвестицията единствено за едно равнище е към 680 млн. евро. При най-оптимистични прогнози, в случай че получим финансиране, първото равнище на моста може да е готово до 2025 година, счита инж. Ников. 

И добавя: " При предпочитание на държавно равнище в България вложителите може да вземат участие посредством обществено частно партньорство в този огромен план за град Варна, като влагат в строителството единствено на второ равнище на моста, което по плана е планувано да обслужва единствено директен трафик в бъдеще сред Автомагистрала “Хемус “ и Автомагистрала “Черно море “ (при завършването им), и от направление Румъния-Турция. Вече имаме вложители, които имат интерес единствено към равнище 2, против такса прекосяване, или посредством отчитане с електронна венетка. Първото равнище, т.е. градският трафик, се възнамерява да е безвъзмезден ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР